Testosteron – T8 sin store guide

Hva er testosteron?

Testosteron er et hormon som finnes i kroppen til både kvinner og menn. Det er høyere mengder av det hos menn enn kvinner og det er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Studier viser at testosteron øker benmasse, muskelstyrke og bedrer seksualfunksjonen. Det senker også kolesterol og motvirker insulinresistens. Det er også særdeles viktig i produksjon av spermier, hvordan menn lagrer fett på kroppen og produksjonen av røde blodlegemer.

Hvilken oppgave har testosteron?

Etter hvert som menn blir eldre, så synker produksjonen av testosteron. En gjennomsnittlig mann på 50 produserer omtrent 60 prosent av en mann på 20. Det kan føre til at livsgløden forsvinner fra menn og mange rapporterer at de ikke føler seg som seg selv rundt den alderen.

Skader på testikler eller binyrebarken kan også føre til at man kan få senket testosteronnivå i yngre alder, samt også mangel på fysisk aktivitet, dårlig kosthold og andre dårlige vaner.

Hva hjelper testosteron mot?

Flere menn merker i løpet av livet at energien og vitaliteten synker. Etter 40-årsalderen faller den naturlige produksjonen av testosteron, og det kan ha mange konsekvenser. Testosteronmangel er en særdeles vanlig lidelse, spesielt jo eldre man blir. Det har vært mye fokus på dette i mediene og derfor kan det være viktig å vite hva som kan være symptomene på testosteronmangel.

Det kan slå ut med følgende symptomer:

 • Lite energi og/eller motivasjon
 • Senket libido      
 • Problemer med potensen       
 • Søvnproblemer
 • Mer fett på kroppen
 • Tap av kroppshår
 • Gynekomasti eller utvikling av bryster
 • Og mer…

Hvor produseres testosteron?

Hos menn produseres testosteronet hovedsakelig i testiklene, men det forkommer også produksjon i binyrebarken. Det er hovedsakelig leydigcellene som produserer hormonet og de finnes i testiklene. Hypofysen kontrollerer og slipper ut luteiniserende hormon (LH) fra den fremre lapp og dette fører til at det skilles ut testosteron fra testiklene. Testosteron er igjen ansvarlig for å hemme produksjonen av det hormonet. Med andre når nok testosteron er produsert, vil ikke mer LH produseres.

Skader på testiklene kan føre til minsket testosteronproduksjon og det gjenspeiles igjen i forekomst av de faresignalene som er nevnt tidligere.

Hvilken virkning har testosteron

Testosteronet er ytterst viktig i utvikling av kjønnsorganet i pubertet. Luteiniserende hormon blir hemmet av testosteron i tidlig alder, men når pubertet slår inn så begynner samspillet mellom disse to og flere andre hormoner. Det er derfor det er ytterst viktig at den balansen vedvarer gjennom livet for at man skal føle seg vel og komplett.

Androgenreseptoren i alle celler stimuleres av testosteronet. Da kan det enten omdannes til det potente dihydrotestosteron eller stimulerer cellen direkte. Testosterons effekt deles opp i to hoveddeler. Androgene når det gjelder dannelse av mannlige kjønnsorganer og produksjon av spermier og anabole når det stimulerer muskelvekst. Andre effekter er også dypere stemme, hårvekst og psykologiske som økt libido.

Hvor mye testosteron er normalt?

Dette kan være veldig individuelt og varierer også kraftig etter kosthold, stress og andre utenforstående faktorer. Etter trening for eksempel kan kroppen skyte opp produksjonen for å kompensere for tap av energi og fordi kroppen føler at den må reparere det som har gått tapt. En mann på rundt 35 år produserer mellom 200 og 1200 nanogram per desiliter.

Ut ifra det trekker man en prosentscore som tilsier om man burde ta tiltak eller ikke. Om man tester på middels, dvs. 50-80% av optimal produksjon, så kan det være smart å trene eller endre kosthold for å øke nivået. Lav score, dvs. under 50%, kan være en indikasjon for at du burde ta større grep. En lav eller middels score er ikke indikasjon på at noe er farlig, men det kan være greit å være obs. Man burde uansett alltid snakke med lege om test og lignende

Når synker testosteron?

Dette er jo veldig individuelt, men gjennomsnittlig er 20-årsalderen når de fleste har det høyeste nivået. Dette holdes rimelig stabilt gjennom 20-årene, for så å sakte synke rundt 35 år. Det er jo selvfølgelig ikke bare alderen som kan føre til senket nivå; mangel på trening, skader på testikler, osv. kan også bidra til lavere nivå.

Det er jo en kjent sak at menn rundt 50-årsalderen ofte går igjennom en såkalt midtlivskrise, men det går som regel sakte nedover etter fylte 35 år. Dette kan føre til at man føler at livsgnisten forsvinner og energien er på bunn. Når dette skjer så kan en god måte å bekjempe det på, være å trene eller endre kostholdet til matvarer som inneholder sink, magnesium og andre virkestoffer som fremmer produksjon av testosteron.

Hvordan øke testosteron?

Det er mye du kan gjøre for å få opp den naturlige produksjonen av det viktige hormonet. Trening og kosthold er jo alltid det første man får informasjon om å endre på for å få opp testosteronnivået. I kosthold kan man innta mer mat som inneholder sink, magnesium og vitamin B6. Sink er bra for å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet. Vitamin B6 og magnesium er bra for energi.

ZMA har, i følge studier, en positiv virkning på den naturlige testosteronproduksjonen i kroppen. Den påvirker blant annet:

 • Muskelstyrke
 • Fysikk
 • Kraft
 • Lyst

Sink hjelper til å opprettholde testosteronnivået og gir deg en normal reproduksjonsevne og fruktbarhet. Vitamin B6 er med på å redusere tretthet, men magnesium gir deg normal muskelfunksjon.

Hvilken mat inneholder testosteron?

Som med alle ting som gjelder kroppen, så er kostholdet meget viktig. Mat som inneholder sink, magnesium og B-vitaminer sier jo seg selv at du burde inkludere, men studier viser kolesterol, som testosteron er et derivat av, er også viktig for produksjonen av testosteron.

Mat som kan øke din testosteronproduksjon inkluderer kakao, mørk sjokolade, salat, spinat, valnøtter, mandler, avokado, banan, fullkornris og potet. Det er også viktig at du får inn deg et variert kosthold og vit at kosttilskudd ikke er en erstatning for en god diett.

Er testosteron lov?

Det finnes mange forskjellige midler som er ment for å øke testosteronproduksjonen. Disse er ofte omtalt som testosteronboostere. Noen av de boosterene  er strengt regulert etter legemiddelklassifisering. Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et naturlig steroid som produseres i binyrebarken, men det er strengt regulert og står på dopinglisten til Antidoping Norge. Det kan skrives ut av lege, men både testosteron og østrogen kan utvikles av det.

Andre midler som er tilknyttet testosteronproduksjon er tigernøtt, som også er underlagt legemiddelklassifisering, og tidligere nevnte ZMA som er klassifisert som kosttilskudd.

Hvem kan få testosteron?

Om du begynner å merke flere av de symptomene som nevnes ovenfor, så burde du ta kontakt med din fastlege for å sjekke muligheten for å få time urolog. Henvisning til en slik spesialist vil gjøre det mulig for deg å finne ut av du kan få testosteronbehandling på resept. Det er også viktig å huske at menn som lider av prostatakreft ikke skal ta testosterontilskudd. Dette er også noe man kan få sjekke hos urolog.

Det finnes mange tester man kan gjøre for å sjekke om man er i faresonen for å ha senket testosteronnivå. Det finnes mange nettbaserte spørreskjema som kan gi deg en indikasjon på om du burde ta en grundigere test for å se om du har lavt testosteronnivå. Den testen tar du hovedsakelig hos legen via en blodprøve, så sjekk med legen din om du har symptomer for lavt testosteronnivå. Om du så har lavt testosteronnivå, kan fastlegen din gi deg en henvisning til urolog.

Ta testen her.

Ønsker du normale testosteronnivåer?

Denne artikkelen er skrevet av teamet bak T8, et av Nordens mest populære kosttilskudd for menn. T8 inneholder sink, som bidrar til normale testosteronnivåer i blodet. 

Vil du også prøve? Gjør som tusenvis av andre menn i hele Norden, bestill enkelt i skjemaet under.