Overgangsalder for menn: Mer enn motorsykkel og midtlivskrise

Kvinnens overgangsalder er et ofte omtalt tema. Et kjapt Google-søk på ordet «overgangsalderen» returnerer 229.000 treff, og de aller fleste av oss kjenner til de mange plagene og utfordringene som følger med overgangen fra fruktbar til ufruktbar kvinne.

Det samme kan ikke sies om mannens overgangsalder. Kun én prosent av de nevnte Google-treffene tar for seg utfordringene vi menn står ovenfor når vi begynner å nærme oss et halvt århundre på jorden.

I mannens tilfelle snakker vi heller om midtlivskrise, og ler det gjerne bort med spøker om motorsykler og sportsbiler, jakten på kone nummer to og skumle fastleger med enkel tilgang til gummihansker og vaselin.

Men også vi menn går gjennom en overgangsalder midt i livet, og den omfatter langt mer enn bare motorsykkel og midtlivskrise.

Gradvis synkende testosteron

Mens kvinnen opplever et brått fall i hormonproduksjon i overgangsalderen, skjer mannens overgang mellom de to livsfasene – ungdommelig virilitet og alderdom – mer gradvis.

Fra fylte 40 år tappes kroppen gradvis for testosteron, samtidig som produksjonen av veksthormoner synker relativt raskt. I det vi runder 70 er det gjennomsnittlige testosteronnivået redusert med om lag 30 prosent.

Disse hormonendringene kan blant annet føre til at:

  • Du begynner å få håravfall
  • Muskelmassen svinner
  • Kroppen siger mot bakken
  • Du får «mannepupper», smalere skuldre, bilringer og dobbelthake
  • Ereksjonen svikter
  • Sexlysten avtar
  • Du får hår i ører, nese og på ryggen
  • Testiklene henger lavere

Midtlivskrisen et resultat av psykiske reaksjoner

Når disse kroppsendringene gjør seg til syne i speilbildet som møter oss hver morgen kan det føre til psykiske reaksjoner.

Vi blir usikre på oss selv, og begynner å stille tvilende spørsmål til hva vi har oppnådd i livet, manndommen vår og forholdet vårt.

For enkelte av oss vokser usikkerhetene seg såpass store at det ender i panikk, angst og depresjon. Dette kan utløse den sagnomsuste «midtlivskrisen» – et desperat siste forsøk på å beholde ungdommeligheten, viriliteten og maskuliniteten.

Oppretthold sunne testosteronnivåer

Heldigvis finnes det tiltak du kan gjøre for å opprettholde både testosteron og manndom.

T8 er et naturlig kosttilskudd som er spesialutviklet for å redusere plager forbundet med synkende testosteron. To kapsler daglig bidrar til å opprettholde sunne testosteronnivåer, og har positiv effekt på muskelstyrke, fysikk, kraft og lyst.